
 

IHSA Interpretation of NFHS Swimming & Diving Rules 4-1-2 and 4-2-1(d) 

Rule 4-1-2 In championship meets, a meet committee and a meet director shall assume 

responsibility for all aspects of meet management. The meet committee shall make 

decisions on matters not specifically covered by the rules or on the misapplication of a 

rule during a meet. Judgment calls of officials are not subject to review by this committee. 

The decisions of the meet committee (when convened) are final. 

Rationale:  Clarifies that a meet committee and meet director are only required for 

championship meets. Other meets are administered by the referee or other officials 

appropriate to the type of meet. 

IHSA Interpretation 

For the Sectional meet, the meet committee consists of the Meet Referee, the host 

school’s meet manager or Athletic Director, and three (3) additional head coaches not 

affiliated with the host school. 

For the State Final meet, the meet committee consists of the Meet Referee, the host 

school’s meet manager, the Coordinator of Officials, and the IHSA Swimming and Diving 

Administrator.      

Meet Committee – When Used 

The Meet Referee will make the decision to convene the meet committee when the 

following matters come into question: 

1. Situations that are not specifically covered by the NFHS Rules, IHSA Terms & 

Conditions, IHSA Manuals for Schools and Managers, or IHSA pre-meet 

information that is published on the IHSA Swimming & Diving webpage. 

2. Misapplication of an NFHS Rule or IHSA Terms & Conditions.   

For matters in which the meet committee convenes, the committee MAY NOT set aside 

any NFHS Rule or IHSA Terms & Conditions.    

 

 

 

 

 



Meet Committee – When NOT Used 

The Meet Referee may NOT convene the meet committee when the following matters 

come into question: 

1. Judgement calls made by officials 

2. When the meet referee has an awareness that a situation is covered in the NFHS 

Rules, IHSA Terms & Conditions, IHSA Manual for Schools and Managers, or 

IHSA pre-meet information that is published on the IHSA Swimming & Diving 

webpage. 

In matters were the meet committee is not convened, the Meet Referee’s decision is final. 

Rule 4-2-1(d) The referee shall conduct a pre-meet conference with the starter, the coach 

and the captain of each team for all non-championship meets. 

Rationale: The pre-meet conference is now a requirement of the referee, starter, coach 

and captain of each team. 

The NFHS has stated that, “State associations may determine an alternative method of 

communication in situations where the size of the meet makes a pre-meet conference 

impractical. (4-2-1(d))” 

IHSA Interpretation 

For the State Series meets, the IHSA will publish Pre-Meet Meeting Information for 

coaches and captains to review prior to these meets.  For the Sectional meets, any 

announcements specific to the host site must be communicated by the meet manager 

during the electronic sectional seed meeting or before. 

 

 

 

 

 

 

    

 


